Prirastená podjazyková uzdička

 

Jazyková uzdička je slizničná riasa, ktorá spája spodnú stranu jazyka so spodinou ústnej dutiny. Udáva sa, že u cca 5% novorodencov je skrátená (frenulum linguage brevis), častejšie u chlapcov, do jedného roka sa mierne natiahne. Vekom môže zhrubnúť.

Jazyk má pri dojčení dôležitú úlohu. Pri správnom asymetrickom prisatí, je jazyk vyplazený a presahuje spodnú peru.  www.dojcenie.webnode.sk/postupy/asymetricke-prisatie/  

Pokiaľ je podjazykova uzdička skrátena alebo tuhá, tak je jazyk menej pohyblivý. Dieťa nevie vyplaziť jazýček von, ponad spodnú peru. Pri vyplazení môže byť špička jazyka rozdvojená, môže mať srdiečkovitý tvar. Srdiečko nemusí byť zreteľné, závisí to od stupňa skrátenia uzdičky a teda od toho, aký veľký je pri plazení ťah uzdičky za jazyk. Niekedy, ak je uzdička príliš krátka, dieťa ani nevie vyplaziť jazyk pred zúbky. Vtedy hovoríme už o prirastenom jazyku, lingua accreta, a takýto stav je vždy nutné riešiť operačne. Pokiaľ sa stav nerieši v útlom veku, môže viesť k problémom s vyslovovaním niektorých písmen. Často je to potom logopéd, ktorý odošle dieťatko na zákrok.

Bábätko s krátkou podjazykovou uzdičkou môže mať ťažkosti pri dojčení. Prejaví sa to nedostatočným priberaním, bábätko môže byť nekľudné, podráždené. Sanie je neefektívne, číže dieťatko príjme veľmi málo mlieka, nepriberá, pričom na prsníku môže byť dlho. Následkom nesprávneho prisatia, sa môže dieťa nahltať vzduchu, čo môže spôsobiť tráviace ťažkosti a nespokojnosť bábätka. Niekedy mamička neudáva bolesti pri dojčení, ale často sa krátka podjazyková uzdička prejaví bolesťami pri dojčení. Tým, že sa jazyk nehýbe správne, odiera bradavku pri dojčení a tak môže dôjsť k jej poškodeniu, prasknutiu /ragáda/ až k infekcii bradavky. Tento stav je veľmi bolestivý, mamičky pre bolesť odďaľujú a skracujú dojčenie, čo vedie k zníženej tvorbe mlieka a nepriberaniu bábätka. Prsníky nie sú dostatočne výprázdňované.

Deti s prirasteným jazýčkom si pri dojčení pomáhajú rôzne. Niektoré nedostatočnú pohyblivosť jazýčka kompenzujú zvýšeným tlakom čeľusti, môžu mamičku pri dojčení hrýzť, žujú bradavku. Iné deti sa snažia zapájať pery, ohnú ich akoby napodobňovali rybu. Ich prisatie je slabé, ľahko sa prsníka púšťajú. Asymetrické prisatie môže pomôcť niektorým bábätkám s prirasteným jazykom najesť sa dobre. Ale väčšina bábätiek s krátkou podjazykovou uzdičkou správne prisatie nemá. Preto pri podozrení na prirastenú uzdičku treba sledovať , ako sa bábätko prisáva, či je schopné dobre sa najesť, vyprázdniť prsník . Je dôležité si bábätko pozrieť už v pôrodnici, pretože je veľa mamičiek, ktoré na prirastenú uzdičku prídu až samé po určitom čase, keď sa dojčenie nedarí.

Poradkyňa pri dojčení /lekar, mamička/ by mala pri každom probléme s dojčením skontrolovať podjazykovú uzdičku. Pozoruje ako dieťa vyplazuje jazýček, či je jazýček špicatý, alebo je špička v tvare srdiečka. Prejde prstom popod jazýček, a keď cíti prekážku v pohybe, tak by mala doporučiť mamičke podjazykovú uzdičku prestrihnúť. Deti, ktorým sa uzdička prestrihne okamžite začnú efektívne piť, dokážu sa v krátkom čase dobre zasýtiť. Zákrok, prerezanie podjazykovej uzdicky, frenulectomia, frenullotiomia, môže vykonať pediater, otorhinolaryngolog /krčiar/, detský stomatológ, chirurg. Ak uzdička tvorená skrátenou zhrubnutou slizničnou riasou, je lepšie operačný zákrok urobiť v krátkej celkovej anestézii. Je viac spôsobov, ako operovať a lekár sa rozhodne podľa toho, aký je stupeň skrátenia uzdičky. Najčastejšie sa pôvodná uzdička rozruší, rana sa roztiahne a zošije nanovo. Ak je ale uzdička príliš skrátená a výrazne obmedzuje pohyblivosť jazyka a spôsobuje problémy nielen pri vyslovovaní ale aj pri jedení, býva nutný plastický zákrok s odstránením pôvodnej uzdičky, uvoľnením okolitej sliznice a následného zošitia tak, aby sa dosiahol čo najlepší možný efekt.

Hojenie po operácii je obvykle bez problémov a bolesti nebývajú alebo sú malé aj po väčšom výkone. Keďže sliznica v ústach sa hojí veľmi rýchlo, obvykle je rana do týždňa zahojená. Na šitie sa používajú vstrebateľné stehy, ktoré sa sami rozložia, takže nie je nutné ich odstraňovať. Pri bábätkách je podjazyková uzdička tvorená väčšinou tenučkou väzivovou blankou, ktorá sa prestriháva na počkanie ambulantne v lokálnom znecitlivení. Zákrok je krátky a krvácanie je minimálne. Pokiaľ sa v rodine nevyskytujú ochorenia s poruchou zrážania krvi a je dieťatko zdravé, tak nie sú nutné predoperačné vyšetrenia. Dieťa je schopné dojčiť sa okamžite po zákroku. Zákrok je ideálne urobiť už v pôrodnici. Nakoľko podjazyková uzdička môže spôsobovať ťažkosti pri dojčení, bolesti, neprospievanie a nekľud bábätka, následkom čoho je mamička tlačená do dokrmovania /často aj lekármi/ umelým mliekom, alebo pre bolesti odstavuje svoje bábätko predčasne. Včasným prestrihnutím skrátenej podjazykovej uzdičky je umožnené mamičkám a bábätkám dojčiť sa bez bolestí, tešiť sa zo vzájomnej blízkosti.

 

MUDr. Lucia Nemašiková