Správna toaleta nosa.

 

U detičiek ako aj u dospelých je dôležita toaleta nosa a hlavne jej správne vykonanie.

Robí sa to vo forme preplachov. Možno niekto povie, že nám ako deťom žiaden preplach nikto nerobil. Ale vtedy nebolo také znečistené prostredie ako dnes.

Prečo je preplach dôležity?

Nos je očistná stanica v tele. Prechádza ňou prijímany vzduch. Ten je studený, suchý, znečistený. Nos ho očistí, zvlhčí, upravi na potrebnú teplotu.

Keď sa nosna sliznica očisti od nečistôt a hlienov /soplíkov/, jednak je menšie riziko infekcie /kde nie sú hlieny, tam nie sú bacily/ a jednak sa zbavi sliznica mozných alerggénov a iných nečistot, ciže znova je mnešie riziko infektu a alergie. A zároveň sa vzduch upravi tak, aby nebol škodlivy na priedušky..preto je dôležite dychať nosom a nie ústami.

Ako teda spravne vykonat očistu nosa?

V lekárni je dostať na voľnopredaj rôzne prípravky. Sú to roztoky morských a minerálnych solí, ktore sú fyziologické pre naše telo. Tieto prípravky sú buď vo forme kvapiek alebo sprayov s roznou silou /juniorky a "dospelácke"/, pre rôzne vekové kategórie..od narodenia po starobu. Sú to prípravky ako Libenar, Physiomer, Mar plus, Sterimar, Vincentka a pod...na vyber je vela podla ceny, balenia. Je jedno, ktorý si zvolíte.

Tieto pípravky sa daju nahradiť domácimi receptami : na 1 liter vody 1 čajovú lyžičku soli, najlepšie morskej. Rovnako sa dá roztok na preplach spraviť aj z bylinnych vyťažkov.. šalvia, repík, kamilky...

Pokial aplikujeme roztok malému dieťatu vo forme kvapiek, tak ho dáme ľahnúť, hlava môže ísť jemne do záklonu a nakvapkame 2-3 kvapky do kazdej nosnej dierky, necháme pôsobit aspoň 5 minút. Za ten čas sa hlieny zriedia, dajú sa potom ľahšie odsať, alebo ich dieťatko vyfúka, poprípade steču do úst a dieťatko ich prehltne, nakoľko sú zriedené, nehrozia tráviace ťažkosti.

Pri aplikácii sprayov, dieta stojí, sedí alebo ho pridržiavame v tejto polohe a nastiekamie jednu dávku do kazdej nosnej dierky, nasledne dáme ľahnúť, alebo aspon sadnúť so zaklonenou hlavou. Opäť necháme pôsobiť aspoň tych 5 minút. potom odsajeme, alebo vyfúkame nos.

Odsávanie, ako na to?

Na trhu sú rôzne odsávačky..ručne, ústne, na vysavač, na baterky. Silnejšie a vykonnejšie sú tie na vysavač a na baterky.

Po zriedení hlienov odsajeme nosík. Pokiaľ nevidno voľným okom v nosíku žiadne hlieny a dieťatko dýcha dobre, tak odsávať ani nie je potrebné.

Odsávať stači 2-3 xdenne, častejšie odsávanie môže podráždiť sliznicu a tá môže krvacať. Ak je dieťatko zdravé, tak odsávanie nie je potrebné, stačí preplach, je šetrnejší k sliznici, nevytvára podtlak.  

 Čo robiť ak začne nos krvácať?

Stlačiť mäkkú časť nosa, nie pri koreni nosa /ako ked si chceme upchať nos pri potápaní/, čím stlačime tú cievku. Hlavu dame mierne do predklonu, cim sa krv bude hromadit v nose a vytvorena zrazeninka nam upcha cievu. Potom dobre vyfúkame nos, alebo prepláchneme. Môžme aplikovať nosné kvapky /Nasivin, olynth, otrivin a pod./, ktoré stiahnu krvácajúcu cievu. Následne ošetríme nos mastičkou, olejovými kvapkami..biela vazelina alebo iné z lekarne, ktoré sú na tento účel /Nisita, Coldastop, Pinosol a pod/ Necháme pôsobiť.

Hlavu nedávame do záklonu. Lebo pri záklone do zadu jednak krv zateká do hrdla, pacient má pocit dusenia, čo je stres, tým sa zvysuje krvný tlak a preto to viac to krváca, jednak zatekajúca krv dráždi na kašeľ, čím sa zvyšuje tlak v cievach a tie preto viac krvácajú a pokiaľ tú krv pohltá, tak môže začať zvracať, čo tiez vyvolá zvýšenie tlaku v cievach, čo zastaveniu krvacánia neprospieva

Pri pocite na odpadnutie môžme dať studenú vreckovku na krk.

Pokiaľ krvácanie neustane, vyhľadáme lekára.

 

Ako postupovať pri akútnej nádche: 

Akútna nádcha ide s opuchom sliznice, jej prekrvením a so zvyšenou sekréciou.

Pri opuchu sliznice aplikujeme nosne kvapky alebo spraye proti opuchu /Nasivin, Olynth, Sanorin a pod/. Aplikujeme v ležiacej polohe so zaklonenou hlavou, nakvapkáme alebo nastriekame a necháme posobiť. Nosne kvapky a spraye sa začínaju vstrebávať do sliznice až po 5 minutách. Ak by sme si dovtedy vyfúkali, alebo odsali ns, tak by sme veľkú časť roztoku odstránili z nosa. Čiže musíme vydržať.

Na očistenie sliznice od hlienov používame roztoky na preplach nosa, postup je rovnaky ako pri bežnej toalete nosa.

Nos pri nádche nikdy neodsavame bez použitia nosnych kvapiek proti opuchu. Hrozí krvácanie.

Pokiaľ sú hlieny bledé, tak sa jedná o vírusovú infekciu a nie je potrebná liečba antibiotikami. Pokial hlieny zozeleneju, jená sa už o bakteriálnu infekciu a je potrebná aj liečba antibiotikami. Preplachneme nos, dáme nosné kvapky proti opuchu, nos odsajeme a nasledne možme aplikovať lokálne antibioticke kvapky..ale tie už sú na predpis lekára. Lebo takto sa antibiotiká dostanú priamo na sliznicu a nie do hlienov, čiže môžu pôsobiť.

 

MUDr. Lucia Nemašiková