Zápal stredného ucha u detí.

 

Zápal stredného ucha u detí vo väčšine prípadov vzniká ako následok nepriechodnosti nosa a nosohltana. Čiže liečba sa odvíja od uvolnenia nosa a nosohltana.

Príznaky zápalu ucha

Dieťa sa sťažuje na bolesti ucha, poruchu sluchu, bolesti hlavy. Môže udávať, že počuje zvuky ako tlkot srdca, pískanie, poprípade ozvenu svojho hlasu.Môže byť zvýšená teplota až horúčky. Dieťa je nepokojné až plačlive. U menších detí môžu byť prítomné trhavé pohyby hlavou, škrabance okolo ucha, dieťa si nervozne chytá uško. Typicke pre zapal stredného ucha je, že bolesti a teplota sú vyraznejšie v noci, často je dieťa cez úplne kľudné a v noci nespí, preplače celú noc.

Môže byť prítomný výtok z ucha. Často dieťa povie, že ucho už nebolí, keď začne výtok. Je to tým, že tlak v ušku povolil, bolesti ustúpili. Môže aj klesnúť teplota po vytečení hnsu z uška.

Príčiny nepriechodnosti nosa a nosohltana 

Akútna nádcha - pri akútnej nádche sa zduri sliznica nosa a nosohltana, čím sa upchá vyústenie vnutornej sluchovej trubice /Eustachova trubica/. Následkom je vznik  podtlaku v strednom ušku, vpáči sa blana bubienka. Teplota môže byť zvýšená, bolesti nie sú stále. Pri dlhšie trvajúcom podtlaku alebo rýchlom priebehu sa do stredného uška začne nasávať tekutina z okolia. Teplota stúpa, bolesti sú výraznejšie. Cez nos a nosohltan sa do ucha može dostať infekcia, vtedy sa v strednom uchu hromadí hnis. Teploty môžu byť veľmi vysoké, dieťa sa sťažuje na veľmi silné neustále bolesti ucha.

Alergická nádcha - príčina je tiež v opuchu nosa a nosohltana. Nakoľko v nose nie je infekcia, tak sa v strednom uchu nehromadí hnis. Teploty nebývajú take vysoké. Priebeh je miernejší. Často bolesti ucha chýbajú, skôr je prítomná porucha sluchu.

Zväčšena nosná mandľa /vegetationes adenoidae/ - jednak blokuje ústia sluchovych trubic v nosohltane, jednak je zdrojom infekcie. Môže spôsobovať akútny alebo chronický zápal stredného ucha. Pri akútnom je priebeh rovnaký ako pri akútnej nádche. Pri chronickom zápale ucha chýbajú teploty, bolesti nemusia byť také výrazné, dominuje skôr porucha sluchu a to buď z dôvodu podtlaku v uchu, čim sa blana bubienka vpáči, nie je taká pohyblivá a preto neprenáša dobre zvuky alebo sa z dlhotrvajúceho podtlaku vytvorí v strednom uchu sekrét až rôsol, ktorý zabraňuje pohybu sluchových kostiček. Tento stav môže, pokiaľ sa nerieši, vážne ohroziť sluch dieťaťa, hrozí až hluchota.

Liečba zápalu stredného ucha.

Prvé, čo može rodič urobiť je tlmiť bolesť a teploty, čiže vhodne veku podáme paralen, nurofen, brufen a pod.

Nedoporučujem kvapkať nič svojvoľne do ucha a to preto, lebo jednak rodič dnu nevidí a teda nevie aký typ zápalu tam je ale hlavne preto, že problém je za blanou bubienka a tam sa kvapky nedostanú, pokiaľ je blana bubienka neporušená a pokiaľ je prerušená, tak kvapky vytečú spolu s vytokom, čiže sa dajú zbytočne a keď aj uško netečie, tak nevhodne zvolené kvapky, ak sa dostanú do stredného ucha môžu spôsobiť točenie hlavy, napínanie na zvracanie až  urputné zvracanie.

Treba odtrániť príčinu nepriechodnosti nosa a nosohltna.

Ak je prítomná alergia, treba ju liečiť - antihistaminiká, prípadne lokálne kortikoidy vo forme nosovych sprayov až celkové kortikoidy.

Pri akútnej nádche treba uvoľniť nos, očistit sliznicu od hlienov, spriechodniť Eustachovu trubicu a odstrániť /ak je / sekrét zo stredného ucha.

Dôležitá je správna toaleta nosa /viď moj iný článok/ a to preplachy nosa roztokmi mineralnych a morských solí /kúpenými alebo doma pripravenými/.Do takto očisteného nosa, dáme nosné kvapky /Nasivin, Olnynth, trivin a pod/ a to tak, že dieťatko dáme ľahnúť, hlava ide do záklonu a nakloníme na boľavé uško. Ak bolí pravé, otočíme hlávku v pravo a nakvapkáme do pravej nosnej dierky 2-3 kvapky Nasivinu alebo ineho prípravku. Necháme /držimeú dieťa v tejto polohe aspon 5, lepšie 10 min. potom to isté zopakujem na ľavú stranu /ak bolí, alebo je zistený zápal/. je možné podať antihistaminikum, ktoré pomôže uvoľniť nos, nosohltan a Eustachovu trubicu.

Pokial je veľmi vysoká teplota, silné bolesti a výrazna porucha sluchu je potrebné naštíviť ORL lekára /ušno-nosno-krčného/. Ten po vyšetrení určí, či je alebo nie je potrebné prepichnúť blanu bubienka, čiže či je hnis v strednom ušku a treba ho vypustiť - tzv. paracentéza. Jedná sa o rýchly zákrok, kde sa urobi špeciálnou ihlou dierka do blany bubienka a tak je umožnený odtok hnisu. Zákrok sa môže urobiť s alebo bez lokálnej anestézy. Bez anestézy, lekár rychlo pichne blanu bubienka, samotné ucho bolí viac ako zákrok a je po zákroku. Bohužial dieťa pri zákroku plače . jednak ho bolí uško, jednak sa bojí a jednak to pichnutie bolí. Pri lokálnej anestéze sa do ucha aplikuje lokálne anestetikum vo forme kvapiek, ktoré by malo znecitlivieť blanu bubienka. Problém može byť v tom, že do silne zapáleného tkaniva lokálne anestetikum nepreniká dobre, čiže kvapky nemusia zaúčinkovať a zákrok teda bude bolieť. A niektrých pacientov kvapky môžu upo začiatku štípať. Musí sa počkať cca 1-20 min /podla druhu kvapiek/, kým zaúčinkujú. Potom je ich potrebné odsať alebo vyčisť uško od nich, aby bola viditeľná a prístupna blana bubienka. Dieťa však rovnako plače aj pri lokálnej anestéze, lebo strach a samotnú bolesť ucha anestéza neodstráni, navyše dieťa plače pri ich aplikácii /aj ked sa len kvapkajú do uška/, potom plače pri ich odstraňovaní a potom aj keď sa už ide uško pichnúť.

Preto u menších alebo horšie spolupracujúcich detí je z hľadiska psychiky dieťaťa /a aj rodiča/ pichnúť uško bez anestézy, nech má dieťatko čo najskôr po zákroku. U starších a spolupracujúcich detí je vhodnejšie aplikovať lokálnu anestézu.

Pri zvačšenej nosnej mandli je potrebné jej operačne zmešenie. Pri problémoch s uškami je vhodnejšia celková anestéza, kedy sa zákrok robí pri úplnom uspati dieťata, operačne pole je prístupnejsie, dajú sa lepšie ošetriť aj ústia sluchových trubíc, čo pri lokálnej anestéze nemusí byť úplne. Pokiaľ je potvrdený chronický zápal ucha, tak sa počas operácie najprv kontrolujú ušká, ak je prítomný obsah v strednom ušku, tak sa vykona paracentéza a do blany bubienka sa zasunie drenážna rúrka /grometa, stipula/. Potom sa zmenší nosná mandľa. Drenážna rúrka ostáva v ušku dlhodobo, od mesiaca až po rok, kým ju ucho spomtánne nevylúči alebo kým ju nie je potrebné vybrať.

 

MUDr. Lucia Nemašiková